Bröstcancer del 2

Bröstcancer

Äntligen frisk! Efter tre operationer och tre månader senare kan jag konstatera med en enorm lättnad att jag nu är friskförklarad. Fast lika svårt som det är att förstå att jag faktiskt varit sjuk, är det att begripa att jag nu är frisk.

Jag har ju inte haft ont – men cancer gör ju inte alltid ont. Det värsta är att det kommer smygande. Den börjar växa i din kropp utan någon som helst förvarning – och ofta utan att göra just ont.

Det visade sig nämligen inte räcka med en tårtbitsoperation för att ta bort den där lilla mikroförkalkningen i bröstet. Vid återbesöket efter första operationen kom chockbeskedet att det fortfarande fanns fläckar kvar.

Det var då jag ställdes inför två alternativ; göra ett nytt försök och ta bort en liten bit till eller ta bort hela bröstet…

Var absolut inte beredd på att höra att jag eventuellt skulle behöva ta bort hela bröstet. Jag blev så ledsen… trodde bara att det skulle vara tal om att bli strålad eller inte strålad. Men så var det alltså inte.

Bestämde mig för att försöka med en ny bröstbevarande operation. Första operationen hade gått smidigt, så jag hade ju vanan inne på något vis.

Men känslan av att den andra operationen inte skulle hjälpa ville inte släppa. Konstigt att man kan känna så. Men så var det.

Två veckor gick efter operationen och sedan var det dags för nästa återbesök. Rätt så nervös gick jag dit med Joakim.

Då kom beskedet. Det fanns fortfarande kvar små fläckar med förstadium till cancer i bröstet. Kirurgen förklarade tydligt att nu återstod bara att ta bort hela bröstet. Precis som jag trodde – men knappast ett lättare besked för det.

I samband med operationen erbjöds jag ett bröstimplantat som successivt skall expanderas med koksaltsväska under några veckor. Efter två månader blir det sedan dags för en ny operation för att göra det friska bröstet mindre.

Efter att ha funderat några dagar, kom jag fram till att jag absolut inte ville ha ett implantat. Ett beslut som gjorde mig både lugn och lättad.

Istället bestämde jag mig för göra det ena bröstet mindre i samband med att dom opererade bort det andra. Ville bli frisk snabbt och inte bära på något främmande föremål i min kropp. Vill inte ha mer operationer.

Tredje operationen gjordes för snart tre veckor sedan. Det var en stor operation för mig, men rutin för både bröstkirurgen som tog bort mitt sjuka vänstra bröst och plastikkirurgen som förminskade det högra.

När allt var över och jag började hämta mig på sjukhuset var jag så nöjd med mitt beslut. Jag är frisk nu och känner mig faktiskt inte mindre attraktiv för att ett bröst är borta.

Det finns verkligen betydligt värre saker som kan hända och jag bestämde mig tidigt för att inte låta mig nedslås av detta. Självklart har jag varit ledsen. Men jag har har framförallt accepterat situationen utan att låta mig deppa ihop. Att se den oundvikliga förändringen som något positivt – att cancern inte hann sprida sig är bara det något att glädjas över.

Jag har min fina familj runtomkring mig, kan nu fortsätta att resa, vara kreativ, nyfiken och jobba vidare med mina hotellsajter, resereportage och att inspirera.

Den här upplevelsen har lärt mig två saker.

Hur viktigt det är med mammografi och att jag ännu mer skall ta vara på livet just nu.
Inte vänta med nya äventyr utan se till att de blir av nu.